گروه گزارش واکاوی، مصطفی حقانی: همزمان با ارسال آخرین نقطه نظر امریکاییها به اروپاییها پیرامون بازگشت به توافق هستهای در وین، سفیر انگلیس در تهران در یک جلسه خصوصی با تاجران ایرانی اذعان کرده است مردم ایران نسبت به انگلیس بدبین هستند، البته بیان این بدبینی تاریخی نسبت به عوامل جاسوسی ملکه چیز عجیب و تازهای نیست، ماجرا وقتی جالب میشود که سایمون شارکلیف در این جلسه گفته است انگلیسیها نیز نسبت به مردم ایران بدبین هستند! البته این توهین بزرگ از سوی سفیر انگلیسیها در این جلسه از سوی حاضران بیپاسخ نمانده است؛ یکی از تجار حاضر در جلسه رو به افسر امنیتی ملکه گفته است که مردم ایران هیچ اعتمادی به اروپا به ویژه انگلیسها ندارند، زیرا پس از خروج ترامپ از برجام، نه تنها انگلیس به عهد و پیمان خود نسبت به تعهدات برجامی وفادار نماند، بلکه در اقدامی عجیب با امریکاییها همدستی کرد و در تحریم ثانویه با آنها همراه شد و تاجران ایرانی را بازداشت و تحویل ترامپ داد، معلوم است که ما مردم ایران به هیچ عنوان به شما اعتماد نداریم.
به گزارش جوان، روایت شده است که این جمله، سفیر انگلیس را به شدت آشفته کرده و گفته است ۹۰درصد تقصیرها در حوزه کاهش روابط اقتصادی پسابرجامی بر عهده طرف ایرانی است. بیان این ادعاهای کذب از سوی طرف انگلیسی آن هم در آستانه بازگشت دوباره طرفها به میز گفتگوها جالب توجه بوده است و نشان میدهد با وجود حسننیت بالای طرف ایرانی، ماهیت غربیها همچنان تغییر نکرده است. سخنان موهوم سایمون شارکلیف، یاد و خاطره نورمن داربیشر، جاسوس معروف انگلیسی در کودتای ۲۸ مرداد را دوباره زنده کرد.
در حالی سفیر انگلیس در داخل کشور جولان میدهد و شهر به شهر به دنبال افکارسنجی خیابانی است که هنوز مردم ایران جنایت کودتای امریکایی و انگلیسی در ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲ را فراموش نکردهاند. در آن روز اراذل و اوباش متصل به سفارت انگلیس با دلارهای سازمان سیا با چوب و چماق به خیابانها ریختند و با سرنگون کردن دولت مصدق بار دیگر توانستند نفت ایران را چپاول کنند. آن روزها رادیو بیبیسی مدام زیر گوش مردم میخواند که رفتن مصدق و آمدن قوام به خواست خود مردم ایران است و تقصیر انگلیسیها نیست، حالا ۷۰ سال پس از آن حادثه سیاسی، سفیر انگلیس با وقاحت هر چه تمامتر بار دیگر اقدام به سفیدشویی اقدامات متخاصمانه کشور خود کرده است.
گشتوگذار جاسوس انگلیسی با پوشش دیپلماتیک!
باغ انگلیس در منطقه قلهک تهران چند ماهی است محلل ترددهای خاص و اقدامات مشکوک شده است. سایمون شارکلیف از روزی که چمدانهای خود را در فرودگاه امام (ره) تحویل گرفت و جانشین رابرت مک ایر در باغ قلهک شد، بسیاری از مفسران سیاسی اعتقاد داشتند باید نسبت به عملکرد او در داخل ایران حساس بود.
مأمور انگلیسی به محض ورود به ایران با یکی از سفرای کشورهای همسایه دیدار و درباره میزان همکاری آنها با رژیمصهیونیستی گفتگو کرد. در آن جلسه شارکلیف به سفیر کشور همسایه گفته بود کشاندن موساد کنار مرزهای ایران اقدامی درست است و لندن از آن حمایت میکند، البته مدتی بعد با اقدام پیشدستانه رزمندگان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی این لانه جاسوسی پاکسازی اساسی شد.
شارکلیف علاوه بر رایزنیهای خاص سیاسی همچنان سنت میهمانیهای اعیانی در باغ سفارت را حفظ کرده و هر از چندگاهی به بهانههای مختلف مانند تولد ملکه یا اعلام دوستی میان مردم ایران و انگلیس تعدادی عناصر خاص را جمع کرده است تا علاوه بر ایجاد پوشش برای محافل خود بتواند ارتباطات درونی را نیز تقویت کند، هدف انگلیسیها از این میهمانیها اجتماعی کردن سفارت است.
نکته قابل توجه درباره سفیر انگلیس آن است که شارکلیف علاوه بر ارتباطات خاص سیاسی با برخی سفارتخانههای دیگر و عناصر داخلی، ترددهای مشکوکی نیز در برخی استانها داشته است. سفیر انگلیس به بهانههای واهی از جمله دیدار با تجار یا بازدید از اماکن فرهنگی و تاریخی به چند استان در مناطق حساس سفر کرده است. این اقدامات شارکلیف حساسیت برانگیز بوده و یادآور جاسوس انگلیسی شارلوت لوپز وارنر واله معروف به گاندو است که در یکی از سفرهای به اصطلاح تفریحی در یکی استانهای مرزی همراه با یک افسر اطلاعاتی فرانسوی توسط سربازان گمنام امام زمان (عج) در اطلاعات سپاه بازداشت و تخلیه کامل شد.
«سایمون شارکلیف» سفیر یا مأمور اطلاعاتی در تهران؟
سایمون شارکلیف پس از خروج از ایتلیجنس سرویس و از سال ۱۹۹۸ کد دیپلماتیک گرفته و به وزارت خارجه انگلیس پیوسته است. سایمون در اولین مأموریت کاری برای مدت کوتاهی به تهران آمده و پس از آن و با آغاز تجاوز ناتو به عراق به عنوان رئیس بخش سیاسی دپارتمان سیاستهای عراق در وزارت خارجه انگلیس منصوب شد و سپس به بغداد رفت تا در نقش منشی شخصی «جرمی گریناستاک» نماینده ویژه «تونی بلر» نخستوزیر وقت این کشور در عراق خدمت کند.
شارکلیف در مأموریت بعدی بار دیگر به یک کشور جنگزده یعنی افغانستان میرود و به مدت سه ماه در سفارت انگلیس مشغول کار میشود. او در سال ۲۰۱۴ ارتقای شغلی گرفت و رئیس دپارتمان مبارزه با تروریسم وزارت خارجه انگلیس شد. شارکلیف مدتی پس از حضور در لندن در سال ۲۰۱۶ به نیجریه میرود و سفیر انگلیس در آن کشور میشود. مهمترین مأموریت شارکلیف در این کشور آفریقایی احیای مجدد تروریسم بود و گروهک تروریستی بوکوحرام را تشکیل داد.
شارکلیف پس از گسترش وحشیگری در نیجریه به ناگهان به یمن منتقل و در میانه جنگ تحمیلی علیه ملت مظلوم یمن، سفیر انگلیس در آن کشور میشود. طی مدتزمان حضور شارکلیف در یمن میزان فروش تسلیحاتی انگلیس به رژیم آلسعود تا دو برابر افزایش یافت.
این مأمور انگلیسی پس از پایان مأموریت خونین خود در یمن برای مدتی مدیر امنیت داخلی وزارت خارجه انگلیس و پس از آن در اقدامی مشکوک برای ادامه مأموریت به وزارت خارجه ایران معرفی میشود. متأسفانه در آن روزها و در آخرین لحظات از عمر دولت وقت در تبادلی مشکوک یکی از اعضای باند نیویورکیها از سوی تهران به لندن فرستاده شده و در برابر آن سایمون شارکلیف به عنوان سفیر انگلیس در تهران پذیرش میشود. این تبادل در آن زمان با نارضایتی گسترده در داخل روبهرو شد و بسیاری از رسانهها این سؤال را مطرح کردند که چرا انگلیسیها به جای ارسال یک سفیر دیپلماتیک یک مأمور امنیتی بدسابقه را راهی تهران کردهاند؟ البته اقدامات مشکوک شارکلیف در همین مدتزمان کوتاه پاسخی برای این سؤال است، سفیر انگلیس این روزها گمان میکند میتواند با استفاده از تبصره و بندهای موجود در «مصونیت دیپلماتیک» برای خودش جولان دهد و گزافهگویی کند، در حالی او غرق در اوهام خام است، زیرا تمامی اقدامات خصومتآمیز و ضدامنیتی او و سایر محافل به اصطلاح دیپلماتیک اروپایی در رصد کامل قرار دارد.
یادگاریهای فراموشناشدنی
در حالی که دستگاه محاسباتی دشمنان گمان میکرد با افزایش فشار سیاسی، ارسال مأمور و اقدامات خرابکارانه توسط عوامل مزدور میتوانند زمینه کلنگی کردن ایران را فراهم کنند، پیشرفتهای انقلاب اسلامی فرصت را از حریف گرفته است تا جایی که مقامات امریکایی از اروپا خواستهاند تمام خواستههای ایران را بپذیرند و برای بازگشت به توافق از جانب بایدن تضمین بدهند تا سربازان گروهک تروریستی سنتکام بتوانند بدون هزینه از منطقه خارج شوند.
این وضعیت نشان از چیرگی بر دشمن در زمینهای سنگلاخی در منطقه دارد. سفیر انگلیس در تهران نیز بهتر است به جای ادامه رفتارهای خصمانه از گذشته عبرت بگیرد و مأموریت خود را بدون حاشیه اضافه به پایان برساند. سایمون شارکلیف کافی است همین امروز گوشی تلفن سفارتخانه را بردارد و با رابرت مکایر تماس گیرد و از او بخواهد خاطرهاش در خودروی یک نهاد انقلابی، درست روبهروی دانشگاه امیرکبیر پس از بازداشت را تعریف کند. شلوار خیس آقای سفیر هنوز در باغ سفارت انگلیس در قلهک به یادگار جا مانده است، احتمالاً سایمون شارکلیف هم آن خاطره را در یاد دارد و هم ماجرای بازداشت معاونش توسط اطلاعات سپاه در کویر را فراموش نکرده است!